Iubiţi vizitatori, aici veţi primi regulat cele mai proaspete zvonuri şi cele mai interesante informaţii despre universul basman: articole, lansări de carte, concursuri şi nu numai!
Pe tărâmul Basmaniei
3 November 2014
9:31
Scris de: Alina Dragomir
Tărâmul Basmaniei evocă o lume asemănătoare celor create de J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis, Michael Endesau, J. K. Rowling, înglobând atât teme şi elemente ale mitologiei şi gândirii universal cât şi motive şi personaje autohtone. Lumea imaginată de Valentin Nicolau în prima parte a basmului, intitulată „Răspântia gândurilor“, îşi găseşte corespondenţa în lumea psihicului, autorul dovedindu-se un bun cunoscător al psihanalizei jungiene.
Basmul porneşte de la o temă cunoscută, în cazul de faţă cea a dispariţiei lumii basmului din cauza oamenilor care nu mai vor să viseze pentru că nu mai cred în basme şi eroi. Din această cauză, împăratul nu mai poate visa. Distrugerea credinţei în lumea basmului duce la distrugerea basmului şi, implicit, la dispariţia lumii oamenilor. Spaţiul Basmaniei este o lume a spiritului ale cărei personaje seamănă cu oamenii sau mai exact invers, fiindcă suntem avertizaţi chiar de la început că dictonul „precum în basmea aşa şi pe Pământ“ nu are şi reciproca valabilă. Locuind în spirit, basmanii trăiesc, de fapt, în timp şi nu în spaţiu, iar ei există în măsura în care gândesc şi sunt gândiţi, conform devizei „Cred, deci exist!“ Citește în continuare…
Porţile Lumii Basmului s-au deschis în Parcul Tineretului, în cadrul Nopţii Cercetătorilor 2014
26 September 2014
13:57
Scris de: admin
Pe data de 26 septembrie, porţile Lumii Basmului s-au deschis tocmai în Parcul Tineretului, în cadrul Nopţii Cercetătorilor 2014. Acolo, creatorul Basmaniei, Valentin Nicolau, sau, de fapt, ca să-l cităm, cel căruia „i s-a dictat” această poveste din alte sfere, a susţinut o alocuţiune în faţa celor prezenţi cu privire la cunoaştere. Cunoașterea care, aşa cum am aflat, „are două căi de acces: prima se află în spațiul rațional, iar cea de-a doua e suprarațională și o asociem unui proces imaginativ, unei stări inspirate sau intuiției”. Aceasta fiind, aşa cum ne-a spus el, experienţa revelatorie pe care obţinut-o în urma muncii (însemnate) de scriere a Basmaniei, o carte cu totul şi cu totul specială pe care veţi avea ocazia de a o lectura foarte curând. Iar între timp nu uitaţi motto-ul Basmaniei: precum în basme, aşa şi pe pământ, pentru că, aşa cum veţi vedea, lumea basmelor şi cea în care trăim noi sunt una alteia cer!